Bedrijfsopvolging

door drs. Jeroen Lever

Vele ondernemers worden rond hun 55e geconfronteerd met de vraag hoe nu verder. Neemt er straks iemand mijn onderneming over? Mijn kinderen, een toegewijde medewerker?

De juiste keuze kan duizenden euro’s uitmaken

Bij Kaliber Adviseurs hebben wij vele bedrijfsopvolgingen fiscaal begeleid met belastingadvies op maat. Het is namelijk een feit dat het hierbij om grote fiscale belangen gaat. Je kunt dan denken aan 10 – 100 duizenden euro’s.

Vaak hebben mkb’ers een zogenaamde holding structuur. De meeste accountants adviseren bij een bedrijfsopvolging om de aandelen van de werk-BV aan de zoon of andere bedrijfsopvolger te verkopen. Dat is soms ook het meest makkelijk en met het minste risico, in ieder geval voor de accountant.

Een andere visie

Bij Kaliber heb ik echter vaak gekozen voor een tussenoplossing, vaak wel resulterend in extra administratieve kosten, maar ook gepaard met 10 – 100 duizenden euro’s aan belastingbesparing. De meeste financiële adviseurs schuwen deze variant (bedrijfsopvolging middels een vennootschap onder firma met de opvolger), wegens vaak overschatte risico’s, maar vaak ook wegens onkunde.

Elke situatie is uniek

Wij, Kaliber Adviseurs, willen graag met u de mogelijkheden van deze variant bekijken. Onze ervaring is dat vele klanten hierbij enorm geholpen zijn. Door onze fiscale kennis kunnen wij voor elke situatie de meest voordelige route uitstippelen. Wij zoeken binnen de kaders van de belastingwetgeving de grenzen op.