Het ‘Belasting’ Paradijs

In het nieuws komt het regelmatig voorbij, de term ‘belastingparadijs’! Landen die een gunstige belastingklimaat hebben waardoor via constructies op creatieve wijze vaak veel belasting bespaard kan worden. Bespaard of gestolen, is dan de vraag? Felle discussies, politieke debatten en onderlinge verdragen zijn een dagelijkse realiteit.

Een mooi onbewoond eiland, een palmboom en een cocktailtje, komt u dat bekend voor? Meestal worden artikelen omtrent belastingparadijzen op die manier geïllustreerd. Ook Kaliber refereert naar dit cliché.

De fotografen Paolo Woods en Gabriele Galiberti waren nieuwsgierig naar de werkelijkheid. In twee jaar tijd hebben de fotografen een reis gemaakt langs de plaatsen die bekend staan als belastingparadijzen en geprobeerd het immateriële onderwerp vast te leggen in beeld. Schrijver en financieel expert Nicholas Shaxson heeft de foto’s voorzien van tekst en uitleg. Een abstract onderwerp wordt hierdoor tastbaar. Nieuwsgierig? De foto’s en de teksten zijn te hier te bekijken en te lezen.